Boršt, San Antonio in Bosco 58
34018 Dolina - Trieste
Italy

Alle porte di Trieste c’è un paradiso naturalistico chiamato Riserva Naturale della Val Rosandra – Dolina Glinsčiče circondato da colline dove la coltivazione dell’olivo ha una storia secolare: la “Scuola dell’Olio” vi porta a scoprire persone e storie, sentieri e borghi antichi e vi fa assaggiare la cucina con il prelibato extravergine qui prodotto. Mettete quindi in cartella carta, penna e curiosità. La scuola che offriamo è la nostra terra.

kaboompics.com_Notebook-in-hands.jpg

Blog

VIDEO: Muhov Grad

ScuolaDellOlio Trieste

Dolino Glinščice prečka starodavna Pot soli, ob kateri so še dandanes vidni ostanki Muhovega gradu, srednjeveške vojaške utrdbe, ki je bil v teku stoletij kraj napadov in spopadov. Nadzor nad trgovino s soljo, dragoceno dobrino že iz antičnih časov, je bil pokazatelj moči in bogastva.

RECEPT: Mineštra bobiči

ScuolaDellOlio Trieste

BOBICI

“Mineštra bobiči” ali natančeje “mineštra iz Formenta”: beseda bobiči je slovanskega izvora in rabljena v Istri med mešano hrvaško-slovensko-italijanskim prebivalstvom, medtem ko je beseda formenton beneškega izvora.

Hipoteza, ki premaga ostale, pravi, da je recept prišel najverjetneje po prihodu istrskih prebivalcev v Trst v povojnem obdobju.

Ločimo poletno in zimsko različico enolončnice, a če koruzo in fižol hranite v zmrzovalniku, lahko prvo pripravite tudi pozimi!

Za poletno enolončnico moramo uporabiti sveže sestavine:

 • svinjske kosti (lahko tudi z nekaj mesa, nekateri uporabijo klobaso ali kost pršuta)
 • cele olupljene krompirje (raje kak krompir več, da na koncu ne gostite z moko)
 • koruzna zrna (zrna ločite od storža z nožem)
 • rjavi fižol
 • naribano korenje
 • česen
 • lovorov list

Zavrite na srenjem ognju brez mešanja, tako da se fižol, krompir in meso skuhajo. Odstavite in odstranite meso s kosti, spasirajte krompir, lahko tudi kak fižol, solite in dodajte ekstra deviško olivno olje.

Postavite nazaj v lonec, mešajte in kuhajte na nizkem ognju. Sedaj bodite pazljivi, saj se lahko enolončnica prime.

Če pripravljamo enolončnico s suhimi sestavinami, moramo fižol in koruzo najprej namočiti, skuhati posebej ter šele nato vmešati med ostale sestavine, a ne bo tako dobra, kot je tista s svežimi sestavinami.

 

Avtor recepta: Turistična kmetija Scheriani, kmetija z dolgoletno tradicijo iz Darselle di San Bartolomea iz Milj, je znana po vinih, avtohtonih sortah olja ter kmetijo z dih jemajočim pogledom na Tržaški zaliv in kraško planoto. Ponuja pokušnjo svojih tipičnih pridelkov, tradicionalne jedi, ki sledijo ritmu letnih časov. So tudi član odbora proizvajalcev ekstra deviškega olivnega olja Tergeste D.O.P.

RECEPT: Jota

ScuolaDellOlio Trieste

JOTA

 •   Kislo zelje
 •   Suh fižol
 •   Ekstra deviško oljčno olje
 •   Zelenjavna juha
 •   Srednje veliki krompirji
 •    Moka
 •   Čebula
 •   Strok česna
 •   Lovorjev list

Suh fižol namočimo v hladni vodi 24 ur prej. Nato ga odcedimo, odlijemo vodo in ga skuhamo, dokler ne postane mehek. Tri zajemalke kuhanega fižola damo na stran, preostali fižol pa zmeljemo v mešalniku.

Kislo zelje stresemo v večji lonec, ga prelijemo s hladno vodo, pristavimo in zavremo. Kuhamo približno 5 minut, nato ga odcedimo in odlijemo vodo.

Znova ga prelijemo s hladno vodo, dodamo 250 ml ekstra deviškega oljčnega olja Mackè, lovorov list, strok stisnjenega česna, sol in poper. Zavremo in kuhamo eno uro.

Pripravimo prežganje: v ognjevarno kozico damo dve žlici ekstra deviškega oljčnega olja Mackè in eno žlico moke. Moko stalno mešamo z leseno kuhalnico in jo pražimo približno 5-10 minut, da porumeni. Prilijemo ½ l tople vode, dobro zmešamo, da preprečimo nastajanje grudic. Damo na stran.

Čebulo prepražimo v ponvi, v kateri smo segreli dve žlici ekstra deviškega oljčnega olja. Ko čebula postekleni, dodamo 4 na rezine narezane krompirje. Prelijemo s toplo vodo, da sega za prst čez krompir, in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Nato zmešamo s paličnim mešalnikom.

Preostali krompir narežemo na kocke. V večjem loncu sestavimo glavne sestavine: krompirjevo kremo, zmlet fižol in na kocke narezan krompir. Prilijemo liter zelenjavne jušne osnove, zavremo in kuhamo 20 minut. Vmešamo zelje ter preostali fižol in kuhamo še 10 minut, nato postrežemo.

 

Avtor recepta: Trattoria Al Pozzo ima prav poseben čar, saj leži nad panoramo Naravnega rezervata Glinščice pri Jezeru. Njihove domače in tipične jedi že dolga leta privabljajo ljubitelje odlične hrane ter dobre kapljice.

VIDEO: Sreča je deliti

ScuolaDellOlio Trieste

Elena Parovel nas prek svojega družinskega albuma popelje po svojih spominih ter pove, kako je njen dedek v povojnem času pričel s kmetovanjem. Z Eurom obiščemo oljčnike, Carmen Stepan Parovel pa nas nauči pokusiti olivno olje.

Muhov grad

ScuolaDellOlio Trieste

V soboto, 18. oktobra zjutraj bomo stopili na pot Šole olja. Na našem prvem obisku bomo sodelovali s krožkom Fincantieri Wärtsilä ter skupaj obiskali Muhov grad 2014. Zgodovina in sedanjost #Glinščice: trgovanje s soljo nekdaj, gojenje oljk danes. Zbor ob 9.45 pred informacijskim središčem naravnega rezervata Glinščice.

Kralica Sredozemlja

ScuolaDellOlio Trieste

Boris Pangerc

oljka

kraljica Zemlje na sredi –

zelenosrebrna sponka

leve in desne obale

s smaragdno prostornino morja –

žuboreči nasadi

se vijejo v burji

in pojejo pesem vztrajanja –

tudi naša zemlja

ti je hvaležna

da se je držiš s svojimi koreninami

da se ji priklanjaš s svojimi krošnjami

da jo venčaš v svoji lepoti –

oljka

kraljica Zemlje na sredi –

daj nam danes naš vsakdanji mir

da te bomo zvesto gojili še prihodnje veke –

amen