Boršt, San Antonio in Bosco 58
34018 Dolina - Trieste
Italy

Alle porte di Trieste c’è un paradiso naturalistico chiamato Riserva Naturale della Val Rosandra – Dolina Glinsčiče circondato da colline dove la coltivazione dell’olivo ha una storia secolare: la “Scuola dell’Olio” vi porta a scoprire persone e storie, sentieri e borghi antichi e vi fa assaggiare la cucina con il prelibato extravergine qui prodotto. Mettete quindi in cartella carta, penna e curiosità. La scuola che offriamo è la nostra terra.

Blog

RECEPT: Mineštra bobiči

ScuolaDellOlio Trieste

BOBICI

“Mineštra bobiči” ali natančeje “mineštra iz Formenta”: beseda bobiči je slovanskega izvora in rabljena v Istri med mešano hrvaško-slovensko-italijanskim prebivalstvom, medtem ko je beseda formenton beneškega izvora.

Hipoteza, ki premaga ostale, pravi, da je recept prišel najverjetneje po prihodu istrskih prebivalcev v Trst v povojnem obdobju.

Ločimo poletno in zimsko različico enolončnice, a če koruzo in fižol hranite v zmrzovalniku, lahko prvo pripravite tudi pozimi!

Za poletno enolončnico moramo uporabiti sveže sestavine:

  • svinjske kosti (lahko tudi z nekaj mesa, nekateri uporabijo klobaso ali kost pršuta)
  • cele olupljene krompirje (raje kak krompir več, da na koncu ne gostite z moko)
  • koruzna zrna (zrna ločite od storža z nožem)
  • rjavi fižol
  • naribano korenje
  • česen
  • lovorov list

Zavrite na srenjem ognju brez mešanja, tako da se fižol, krompir in meso skuhajo. Odstavite in odstranite meso s kosti, spasirajte krompir, lahko tudi kak fižol, solite in dodajte ekstra deviško olivno olje.

Postavite nazaj v lonec, mešajte in kuhajte na nizkem ognju. Sedaj bodite pazljivi, saj se lahko enolončnica prime.

Če pripravljamo enolončnico s suhimi sestavinami, moramo fižol in koruzo najprej namočiti, skuhati posebej ter šele nato vmešati med ostale sestavine, a ne bo tako dobra, kot je tista s svežimi sestavinami.

 

Avtor recepta: Turistična kmetija Scheriani, kmetija z dolgoletno tradicijo iz Darselle di San Bartolomea iz Milj, je znana po vinih, avtohtonih sortah olja ter kmetijo z dih jemajočim pogledom na Tržaški zaliv in kraško planoto. Ponuja pokušnjo svojih tipičnih pridelkov, tradicionalne jedi, ki sledijo ritmu letnih časov. So tudi član odbora proizvajalcev ekstra deviškega olivnega olja Tergeste D.O.P.